Naar Franstalige gewestregering met Waalse én Brusselse ministers

De Franstaligen zullen de toekomst van hun instellingen, en eventuele hervormingen, bespreken na de gewestverkiezingen van 2009.

Belga

Er komt mogelijk een regering met daarin zowel Waalse als Brusselse ministers, bleek zondag na het RTBF-programma Mise au point.

Didier Reynders (MR) zei zondag dat hij graag een regering zou zien met daarin zowel Waalse als Franstalige Brusselse ministers. Volgens Reynders zouden de voorzitters van de vier grote partijen daar na de gewestverkiezingen moeten over praten.

Reynders wil niet weten van een simpele fusie, maar benadrukte de belangrijke plaats die de Brusselse ministers bekleden. Nu zijn die niet aanwezig in de Franse gemeenschapsregering.

PS-voorzitter Elio Di Rupo ziet in de voorstellen van Reynders "een vooruitgang die in de richting gaat van wat de socialisten willen". Het vooruitzicht van een gezamenlijke regering heeft als voordeel dat onze instellingen bewaard blijven, zo luidde het. "We hebben een stap gezet", aldus Di Rupo.

Joëlle Milquet is het er ook mee eens dat er iets moet gebeuren. De cdH-voorzitster gaf aan dat haar partij binnen een week of twee met nieuwe voorstellen zal komen voor grotere Franstalige entiteiten.

Ook Jean-Michel Javaux (Ecolo) erkent dat er goede vooruitgang is. Hij vindt het echter jammer dat er heel wat wijzigingen zijn bij de gewest- en gemeenschapsregering, omdat dat de situatie onstabiel maakt.