Bart De Wever vindt interview met Leterme vreemd

“Ik steek niet weg dat ik dit niet meteen het gelukkigste interview vond. Maar ik heb heel goede afspraken met CD&V en ik ga ervan uit dat die ook worden uitgevoerd.”

ssimons

BR />

Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op het interview met premier Yves Leterme, zaterdag in deze krant.

“Wij laten ons niet gijzelen door de N-VA”, zei Leterme. “Ik vind het spijtig dat soms te sterk de nadruk wordt gelegd op symbolen. Ik ga voor rationaliteit. Daarom zeg ik in alle duidelijkheid: als de N-VA in juli om de verkeerde redenen vindt dat de staatshervorming niet genoeg is, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid op”, aldus de premier in het interview.

“Ik heb er met de premier nog niet ten gronde over gesproken”, zegt Bart De Wever. “Het is eigenaardig, ook inzake timing, zo vlak voor de stemming in de Kamer. Uit de reacties van een aantal CD&V’ers in de Kamerfractie maak ik op dat ook zij het niet zo goed blijken begrepen te hebben. Natuurlijk lezen ook onze tegenstanders dat interview met Yves Leterme. MR-voorzitter Didier Reynders heeft amper enkele uren gewacht om zijn oorlogsvoering verder te zetten.”

Deadline

Voorts wijst de N-VA erop dat kartelpartner CD&V woensdag op haar congres duidelijk heeft gesteld dat 15 juli inzake staatshervorming een deadline is. Ook CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten verklaarde dit zaterdag in de Kamer.

“Wij hebben voor een gemeenschappelijk kartel gekozen. Elke partij zal een evaluatie maken aan de hand van het kartelprogramma. Maar de grote lijnen zijn duidelijk. Een goed akkoord over de staatshervorming tegen 15 juli is een cruciale voorwaarde om te kunnen voortdoen. Wij gaan ons aan die lijn houden”, aldus Bart De Wever.