'IOC moet zeggen wat het van China verwacht'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet nu spreken en zeggen wat ze van de Chinese overheid verwacht. Nu zwijgen is medeplichtig zijn aan terreur tegen Tibet en tegen duizenden dissidenten. Dat stelt Vlaams minister van Sport Bert Anciaux op zijn site.

Belga

Anciaux looft IOC-voorzitter Rogge voor zijn strijd tegen doping en corruptie. "De test van de echte geloofwaardigheid van de Spelen wordt echter de volgende maanden geleverd".

Anciaux herinnert eraan dat het IOC met zijn toewijzing van de spelen aan China dat land "de kans wou geven een stevige stap te zetten richting eerbiediging van de mensenrechten en eerbiediging van de culturele rechten van de verschillende volkeren binnen China. Nu wordt het hoog tijd dat het IOC bewijst dat deze toewijzing geen blanco cheque was", aldus de Vlaamse minister.

Een boycot zal volgens Anciaux geen zoden aan de dijk brengen. "Een boycot zal slechts de droom van duizenden atleten aan diggelen slaan. Maar een zwijgend IOC en een oorverdovende stilte zullen slechts voedsel geven aan China om haar misdadige politiek verder te zetten. Aan deze negatieve aanmoediging mag een zuiver man zoals Jacques Rogge zich niet verlagen".

"De topsporters als geweten van de wereld gebruiken is immers te gemakkelijk. Het zal de politiek zijn die dit geweten moet spelen."