Kamer keurt begroting goed ondanks tekort 2008

Kamer keurt begroting goed ondanks tekort 2008

Kamer keurt begroting goed ondanks tekort 2008

Print
Donderdagavond is de begroting voor 2009 goedgekeurd door de Kamer. De meerderheid stemde voor, de oppositie tegen. Staatssecretaris voor begroting Melchior Wathelet (cdH) bevestigde ook dat de begroting van 2008 afsluit met een tekort van 3 tot 3,5 miljard euro.

De cijfers raakten eerder deze week al bekend, maar volgens Wathelet (foto) waren ze toen nog niet 'gepreciseerd'. Nu is het wel duidelijk dat de begroting 2008 afsluit met een tekort van 0,9 procent van het bbp, goed voor 3 tot 3,5 miljard euro.

Te optimistisch

Op donderdag 18 december startte het debat over de begroting al, maar het werd toen afgebroken door de val van de regering-Leterme een dag later.

Wathelet drong erop aan de begroting voor 2009, ondanks de te optimistische vooruitzichten ervan, toch goed te keuren. Ze moet er immers voor zorgen dat het economisch relanceplan snel kan worden uitgevoerd. Dat plan is overigens nog niet opgenomen in de begroting van 2009.

Volgens sp.a-fractieleider Peter Vanvelthoven is het surrealistisch dat de regering toch uitgaat van een evenwicht voor 2009 terwijl de begroting van 2008 afsluit met een tekort. Ook de rest van de oppositie stemde tegen.

Eind februari zal de regering een eerste begrotingscontrole uitvoeren.

.

Nu in het nieuws