Pikante kunst in kapel Limburgse Borgloon

Zes jaar geleden haalden ze CNN met grazende koeien in een etalage en met een al te blote Christus. Nu zijn ze in Borgloon dus voorzichtiger met kunst.

hcardyn

De ‘kiemende peul’ die aan het OCMW zou staan, is naar binnen verhuisd, in een kapel die hij deelt met een schaamlipmossel en een hermafrodiet. Die kapel is een officiële tentoonstellingsruimte. Ontwijd dus, maar een graaf van Loon rust er nog.

Waar je in de kapel echt niet naast kan kijken, is een beeld van Arno Kuppens. Hij heeft een joekel van een kiemende peul gevormd onder de duidelijke titel ‘rise’ (rijzen). Maar je hoeft niet eens goede ogen te hebben, om hier iets helemaal anders dan een boon in te zien.

“Ons thema is vruchtbaarheid, en dan bekijk je de dingen natuurlijk anders”, zegt Emmy Vandersmissen. Dat werk had normaal gezien buiten aan het OCMW moeten staan, met de smalle kant op een sokkel. “Te aanstootgevend, dus is het verplaatst,” zegt kunstenaar Jos Herck. Binnen zijn de pikante werken beter beschermd.

De tentoonstelling in de kapel en in de stroopfabriek is elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open van 14 tot 18 uur, en dat nog tot 18 mei.

MEER OVER Borgloon