President Deby verleent 6 Fransen en Tsjadiër van Ark van Zoë gratie

Print
De Tsjadische president Idriss Deby Itno heeft de zes Fransen van de Ark van Zoé, die in december in Tsjaad veroordeeld waren voor de poging tot ontvoering van 103 kinderen naar Frankrijk, samen met een Tsjadiër gratie verleend. Dat gebeurde met twee decreten die in N'Djamena gepubliceerd werden.

"Een presidentiële gratie werd verleend aan de zes Franse leden van de Ark van Zoé", zo luidt het namens een eerste decreet ondertekend door het staatshoofd. De zes Fransen zitten in Frankrijk een celstraf van acht jaar uit. Ze werden naar Frankrijk overgebracht na de uitspraak.

Het tweede decreet verleent gratie aan de Tsjadiër Mahamat Dagot, een wijkchef van Tiné, een grensstad met Soedan. Hij kreeg vier jaar cel voor "medeplichtigheid aan de poging tot ontvoering van kinderen".

De laatste veroordeelde in deze zaak, Souleïmane Ibrahim Adam, kreeg geen gratie "omdat hij die niet gevraagd had", zegt de Tsjadische minister van Justitie, Albert Pahimi Padacké. De veroordeelde was een tussenpersoon in de Tsjadische regio Adré.

MEEST RECENT