Mohammed-cartoonist tekent Wilders-cartoon voor P-magazine

Mohammed-cartoonist tekent Wilders-cartoon voor P-magazine

Mohammed-cartoonist tekent Wilders-cartoon voor P-magazine

Print
Kurt Westergaard, de Deense Mohammed-cartoonist, heeft voor het weekblad P-magazine een cartoon gemaakt van de Nederlandse politicus Geert Wilders.

De cartoon is een doorslag van Westergaards gecontesteerde Mohammed-spotprent maar dan met Wilders in de hoofdrol. "Ik hoop dat de cartoon wordt gewaardeerd in België", aldus Westergaard.

De Deen Westergaard haalde begin 2006 het wereldnieuws met zijn ondertussen beruchte Mohammed-cartoons. Een van de twaalf spotprenten van de hand van Westergaard toont Mohammed met een tulband in de vorm van een bom.

Absoluut onaanvaardbaar, oordeelde de moslimwereld. Sindsdien leeft Westergaard ondergedoken. Begin dit jaar wist de Deense inlichtingendienst nog een aanslag op het leven van de cartoonist te verijdelen.

Ondanks alle heisa rond zijn persoon zegt Westergaard in P-magzine dat hij nog "geen seconde spijt heeft gehad" van zijn tekening. Meer nog, hij had de tekening ook gemaakt als hij op voorhand had geweten dat dit zou gebeuren. Toch geeft Westergaard ook toe dat hij bang is geweest. "Het is een heel onwerkelijk idee dat er mensen zijn die je willen vermoorden, dat je altijd over je schouder moet kijken."

Over het wel of niet tonen van de antikoranfilm van Geert Wilders is Westergaard kort. "Die film moet in de openbaarheid worden gebracht. Ook al is het waarschijnlijk een heel slechte film. Ik ben het met veel van Wilders' standpunten niet eens.

Maar hij heeft wel het recht om ze te verkondigen. Alles moet kunnen worden gezegd. Daar blijf ik bij." Nog volgens de Deen is de spanning tussen de religieuze moslims en de Westerse democratie niet iets wat overmorgen van de baan is. "Het zal nog jaren duren. Maar de democratie zal winnen", voorspelt de cartoonist. De P-magazine met de cartoon en het interview met Westergaard ligt dinsdag in de krantenwinkel.

.

Nu in het nieuws