VS raketschild in Polen en Tsjechië in het verschiet

Print
De onderhandelingen over het plaatsen van delen van het omstreden raketafweersysteem in Tsjechië zijn zo goed als afgesloten. Dat meldden Tsjechische functionarissen. Ook in Polen, waar eveneens delen van het systeem gebouwd zullen worden, is er sprake van een overeenkomst.

"Niets houdt ons tegen om bij de NAVO-top in Boekarest te verklaren dat de ondertekening van het verdrag in het verschiet ligt," zei de Tsjechische premier Mirek Topolanek in een interview met de krant Hospodarske Noviny maandag.

Volgens de krant Gazeta Wyborcza is er in Polen al een uitspraak gemaakt over de bouw van een raketafweersysteem op het grondgebied. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, bevestigde het bericht nog niet.

"De onderhandelingen zijn nog niet afgerond", zei woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Piotr Paszkowksi, aan radiozender IAR.

Rusland wijst de komst van het afweersysteem resoluut af. De NAVO wil bij de top woensdag het onderwerp op tafel leggen. Als tegenprestatie voor de installatie van de raketschild krijgt Polen militaire hulp van de VS. Sikorski heeft al te kennen gegeven dat een akkoord in de lente ondertekend zal worden.

Polen is bovendien bereid om een latere levering van de onderdelen van het raketafweersysteem toe te staan. Daarbij overweegt het om mee te financieren aan het project. Dat bericht de krant na een beroep op een Amerikaanse waarnemer.

De VS willen in Polen tien afweerraketten installeren. Op die manier willen ze aanvallen, van bijvoorbeeld "schurkenstaat" Iran, verijdelen.

De vorige Poolse regering, onder het bewind van Jaroslaw Kazcynski, wou het Amerikaanse project gebruiken om de banden tussen Polen en de VS te versterken.

De liberale, maar eveneens pro-Amerikaanse premier Donald Tusk eist als tegenprestatie Amerikaanse militaire steun. Zo wil hij dat de VS de modernisering van de Poolse luchtmacht meefinanciert.

In Praag moeten het Parlement en de Senaat zich nog uitspreken over de plannen van de VS. Wegens het grote verschil in machtsverhoudingen is de meerderheid eerder terughoudend voor de plannen.

De meeregerende groenen eisen dat de plannen een centrale plaats krijgen op de NAVO-agenda. Na een rondvraag blijkt dat twee op de drie Tsjechen zich niet achter het project scharen. Ook in Polen is een meerderheid van de bevolking tegen de komst van een raketschild.

Nu in het nieuws