Fourniret vraagt nog steeds om gesloten deuren

Fourniret vraagt nog steeds om gesloten deuren

Fourniret vraagt nog steeds om gesloten deuren

Print
Michel Fourniret, die terechtstaat voor zeven doodslagen met verkrachting, heeft maandag bevestigd dat hij alleen actief wil meewerken aan de debatten voor het assisenhof van de Franse Ardennen als de zittingen achter gesloten deuren plaatsvinden.

Toen de ontvoering van Marie behandeld ging worden, benadrukte de vermoedelijke seriemoordenaar dat hij "wilde komen praten over de zaak, waarbij vragen te stellen zijn en waarover zaken te zeggen zijn". Hij haastte zich echter eraan toe te voegen: "We staan nog altijd voor de principekwestie. Mijn deelname is verbonden aan gesloten deuren".

"Ik ben in de huid van de families gekropen in de ritualisatie die het proces is", zei hij. "Als het proces openbaar is, wees er dan maar zeker van dat ik slechts met tegenzin zal praten en dat er heel wat informatie is die de families niet zullen krijgen", vervolgde hij.

"Als de deuren gesloten zijn, zal het oog in oog zijn en met onvoorwaardelijke eerlijkheid van mijn kant", zei hij en preciseerde nog dat hij "brandt van verlangen om te praten", maar dat hij "niet kan".

"Het is ondraaglijk te horen dat het onze fout zou zijn", stelde meester Gérard Chemla, de advocaat van verschillende burgerlijke partijen.

"Het proces is de laatste en enige mogelijkheid die hij heeft om te praten. Ofwel heeft hij belangrijke dingen te zeggen, ofwel, en dat denk ik, heeft hij niets te zeggen", aldus meester Réginald de Béco, de raadsman van de familie van Marie.

Advocaat-generaal Francis Nachbar noemde de vragen van Fourniret om gesloten deuren "chantage" en preciseerde dat hij "de manipulerende kant van Fourniret" kent.

"Als we toegeven aan de chantage in verband met de gesloten deuren, worden we morgen met iets anders gechanteerd", zei Nachbar, die het herstellen van het huis in Sart-Custinne, de hoede over Sélim (de zoon van Fourniret) en de verplaatsingen van het assisenhof naar de plaatsen waar de beschuldigde feiten pleegde, aanhaalde.

"We zullen dan de criminele ronde van Frankrijk van Michel Fourniret doen. De families laten zich niet vangen door de chantage. Het is niet aan Fourniret om over de gesloten deuren te beslissen", aldus nog Nachbar.

"Bestempeld worden als manipulator door experten in die materie, flatteert me erg. Als jullie je geroepen voelen me te kennen, zullen jullie misschien een ander beeld van me krijgen", antwoordde de beschuldigde.

MEEST RECENT