China heeft "bewijzen" dat Dalai Lama onrust zaait

Print
China heeft "bewijzen" vrijgegeven die aantonen dat de Dalai Lama de onrust in Tibet al lang op voorhand heeft gepland. De Chinese staatskranten citeren maandag de getuigenis van een anonieme Tibetaanse verzetstrijder.

Hij zou toegegeven hebben dat de Tibetaanse regering in ballingschap in het Indiase Dharamsala hem de opdracht gaf strooibriefjes te verspreiden waarin werd opgeroepen tot een opstand van het Tibetaanse volk.

Daarnaast zou de "kliek van de Dalai Lama" bij een ontmoeting op 14 maart besloten hebben alle kloosters met meer dan 100 monniken te mobiliseren. De premier van de Tibetaanse regering in ballingschap zou daar gezegd hebben dat de Tibetanen de gelegenheid van de Olympische Spelen te baat moeten nemen om vooruitgang te boeken in de zaak-Tibet.

Dit zou het pad kunnen effenen voor de terugkeer van de Dalai Lama, de religieuze leider van de Tibetanen, uit ballingschap en zou voor meer autonomie kunnen zorgen voor het historische Tibet, dat verder reikt dan de huidige Autonome Regio Tibet.

De Tibetaanse minister van Financiën in ballingschap zou de opdracht gekregen hebben om de strijd tegen de Chinese regering te financieren, luidt het nog. Op de dag van de onlusten in Lhasa zou ook het Tibetaanse Jeugdcongres beslist hebben "guerillastrijders naar Tibet te sturen om te infiltreren en de gewapende strijd aan te gaan".

MEEST RECENT