Bush op weg naar Europa

Bush op weg naar Europa

Bush op weg naar Europa

Print
De Amerikaanse president George W. Bush is maandag in Washington vertrokken voor een Europese tournee langs Kiev, Boekarest, Kroatië en Rusland.

In Boekarest zal hij voor de zesde en laatste keer deelnemen aan de NAVO-top en aan de NAVO-Rusland Raad. Zaterdag heeft Bush in Rusland een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

Duizenden Oekraïners betoogden maandag in Kiev tegen het bezoek van Bush in de avond. Ze verbrandden een beeltenis van de Amerikaanse president en betoogden tegen de toetreding van Oekraïne bij de NAVO.

Duizenden mensen, die gevolg gaven aan de oproep van de communistische partij en verschillenden socialistische partijen, riepen "Fuck Bush", "Fuck Navo", in het centrum van Kiev en droegen plakkaten met "Navo is oorlog, dood en tranen", "Neen aan de Navo" en "Bush bloedige dictator".

Bush zal maandagavond in Kiev arriveren om de Atlantische aspiraties van de Oekraïense Oranjeregering op de NAVO-top in Boekarest te ondersteunen. Kiev hoopt de officiële kandidatuur voor het lidmaatschap bij de NAVO tijdens de top te verwerven, terwijl meer dan de helft van de Oekraïners tegen de toetreding van hun land bij deze organisatie is.

Een tiental NAVO-landen, waaronder Duitsland, is gekant tegen de toekenning van het statuut van officiële kandidaat aan Oekraïne en Georgië. Een tiental andere landen, met de Verenigde Staten op kop, is voorstander.

Rusland, de grote buur van Oekraïne, heeft al herhaaldelijk gezegd tegen een nieuwe uitbreiding van de NAVO te zijn.

MEEST RECENT