Musharraf beëdigt kabinet

Print
De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft maandag het nieuwe kabinet beëdigd, dat bestaat uit ministers die hebben gezegd zijn macht te zullen inperken. Het kabinet telt 24 ministers, overwegend afkomstig uit de partij van de vermoorde Benazir Bhutto en die van Nawaz Sharif, die in 1999 door Musharraf werd afgezet als premier.

Vorige week beëdigde Musharraf reeds Yousaf Raza Gilani als premier. Gilani, lid van Bhutto's Pakistaanse Volkspartij (PPP), zorgde er direct na zijn aantreden voor dat de rechters werden vrijgelaten die in november door Musharraf werden ontslagen en onder huisarrest werden geplaatst.

Een van hen, opperrechter Iftikhar Mohammed Chaudhry, kreeg maandag bij een bezoek aan zijn geboortestad Quetta een heldenontvangst.

Chaudhry begon in Quetta aan een rondreis door het land, die is bedoeld om steun te vergaren voor het ongedaan maken van zijn ontslag en dat van de andere rechters van het hooggerechtshof.

Musharraf ontsloeg de rechters van het hof toen het erop leek dat zij zijn herverkiezing als president ongeldig zouden verklaren. De nieuwe regering heeft beloofd het ontslag van de rechters snel ongedaan te maken, maar er wordt rekening mee gehouden dat de PPP uit angst voor een confrontatie met Musharraf op deze belofte zal terugkomen.

Nu in het nieuws