Eerste resultaten Zimbabwaanse verkiezingen vrijgegeven

Print
Twee dagen na de presidents- en parlementsverkiezingen in Zimbabwe heeft de kiescommissie maandag de eerste officiële resultaten bekendgemaakt op de openbare televisiezender.

In de zes eerste kiesdistricten werden de stemmen veelal gelijk verdeeld tussen de oppositie en de regerende ZANU(PF)-partij van president Robert Mugabe (84). De opkomst lag op ongeveer 45 procent. De resultaten van de presidentsverkiezing worden in de late namiddag verwacht.

Oppositiepartij MDC had zondag de verkiezingsoverwinning al opgeëist. De regering noemde dit riskante speculatie en waarschuwde voor opruiing. Toch toonde ook president Mugabe zich zegezeker. Hij is al 28 jaar president van Zimbabwe.

Hij werd uitgedaagd door oppositieleider Morgan Tsvangirai (56) en voormalig minister van Financiën Simba Makoni (58). In totaal werden 5,9 miljoen Zimbabwanen opgeroepen in 10.000 kiesdistricten. Uit vrees voor gewelddadige botsingen na de stembusgang zijn de veiligheidsdiensten in staat van alarm gebracht. Zimbabwe verkeert in een grote economische crisis.

.

Nu in het nieuws