"ASO wil eigen internationale federatie oprichten"

De machtige Franse wielerorganisator ASO wil zijn eigen internationale federatie oprichten om de strijd aan te gaan met de huidige Internationale Wielerunie.

Dat zegt de voorzitter van de UCI, Pat McQuaid, maandag in de Franse krant l'Humanité. "Ik ben er zeker van de ASO vandaag bezig is met het op poten zetten van een nieuwe internationale wielerfederatie.

ASO heeft daarvoor de steun van de Franse wielerbond (FFC). ASO heeft heel wat invloed op de FFC, maar ook op de organisatie van wielerteams en op de andere wielerorganisatoren", zegt McQuaid.

ASO, dat onder andere de Ronde van Frankrijk en verschillende topklassiekers organiseert, ligt al een hele tijd overhoop met de UCI.

ASO eist immers het recht op om zelf te kunnen bepalen welke teams het uitnodigt voor zijn wedstrijden, wat door de invoering van de UCI ProTour niet meer mogelijk is. Daarom besliste ASO eerder dit jaar om Parijs-Nice te organiseren zonder de steun van de UCI. Die dreigde daarop om alle deelnemende ploegen te schorsen, maar zo ver kwam het niet.

McQuaid liet maandag in l'Humanité wel verstaan dat de UCI zich nog steeds over een sanctie voor de deelnemers aan de 'Koers naar de zon' beraadt. De maximumstraf is een schorsing van zes maanden.

De Franse wielerbond, die Parijs-Nice organiseerde met ASO, riskeert uitsluiting van de UCI en een verbod op deelname aan de Olympische Spelen. "Maar de kans is klein dat we die sancties zullen uitspreken", aldus nog McQuaid, die over ten laatste enkele weken de knoop wil doorhakken.

Nu in het nieuws