Betoging voor Nederlandse ambassade in Jakarta

Print
Tientallen Indonesiërs hebben maandag voor de ambassade van Nederland in Jakarta betoogd tegen de anti-Koranfilm van politicus Geert Wilders.

De betogers hielden affiches vast met anti-Nederlandse slogans en gooiden met water en eieren naar de ambassade. Wilders, die donderdag zijn film "Fitna" op het internet publiceerde, werd een "christenterrorist" genoemd. Op andere affiches stond te lezen "Kill Geert Wilders" of "Holland go to hell".

De betoging was georganiseerd door een radicale moslimorganisatie (FPI) in Indonesië. "Wij eisen niet alleen excuses maar willen dat er een gerechtelijke procedure tegen hem komt", aldus Mohammad Machsuni.

De oproerpolitie werd ingezet om de betogers in bedwang te houden. De manifestanten vragen dat de Indonesische regering de diplomatieke banden met Nederland verbreekt en alle Nederlandse burgers uit het land zet. Indonesië is een vroegere kolonie van Nederland en is het grootste moslimland ter wereld.

Enkele maanden na de publicatie van cartoons van de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands Posten in oktober 2005, betoogden in Indonesië duizenden mensen en moest de Deense ambassade in Jakarta enkele weken de deuren sluiten.

MEEST RECENT