"Kardinaal schaamt zich niet"

Kardinaal schaamt zich niet

"Kardinaal schaamt zich niet"

Print
Na de scherpe uitval van schrijver Erwin Mortier tegen de kritiek van kardinaal Godfried Danneels op Hugo Claus' keuze voor euthanasie, laat de woordvoerder van Danneels, Hans Geybels, weten dat de kardinaal zich niet hoeft te schamen en dat zijn woorden uit de context gerukt zijn.

"De grote meerderheid van de artsen is tegen de euthanasiewet die Claus de mogelijkheid gaf om te sterven", aldus Geybels.

Bij de uitvaart van Hugo Claus vorige zaterdag viel scherpe kritiek te horen op de commentaren die katholieke prominenten hadden gemaakt op Claus' beslissing om vorige week woensdag te kiezen voor euthanasie.

Volgens Danneels' woordvoerder Hans Geybels hoeft de kardinaal zich helemaal niet te schamen. "Men heeft zijn woorden uit de context gerukt." De kardinaal maakte er wel bezwaar tegen dat "telkens opnieuw de euthanasie wordt verdedigd en de palliatieve zorg verzwegen".

De katholieke kerk pleit in uitzichtloze gevallen voor palliatieve sedatie: "het verschil tussen doen sterven en laten sterven".

Danneels vreest voor een "hellend vlak". Bij een eventuele uitbreiding van de wet zouden, aldus Geybels, steeds meer zieken voor euthanasie in aanmerking komen, "misschien ook depressieven of autistische mensen. Zwaar zieken dreigen het gevoel te krijgen dat ze een last zijn en zo onder druk komen te staan om dezelfde stap te zetten", zo schrijven Het Volk, Het Nieuwsblad en De Standaard maandag.

.

Nu in het nieuws