'Géén tweede autokeuring voor kleine problemen'

'Géén tweede autokeuring voor kleine problemen'

'Géén tweede autokeuring voor kleine problemen'

Print
Parlementsleden Hilde Vautmans en Annick De Ridder roepen in een resolutie hun regering op om de autokeuring te hervormen. Ze willen daarmee komen tot minder lange wachttijden en de vervanging van de tweede keuring door een reparatieattest van een erkende garagist voor kleine problemen.
BR />
Vautmans en De Ridder hebben vijf voorstellen:

1. Privatisering

De autokeuring in dit land is in handen van 10 door de overheid erkende ondernemingen die samen 76 keuringscentra uitbaten en circa 2.000 personeelsleden in dienst hebben. Maar op het terrein kan je spreken van een feitelijk monopolie in handen van de vzw GOCA, Groepering van Erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs. De twee Open Vld-dames willen dit monopolie doorbreken.

2. Openingstijden

De keuringscentra zijn in de week open van 7u ‘s morgens tot 17u ‘s avonds. Open Vld wil een uitbreiding van de openingsuren.

3. Keuringsdatum

Auto’s worden gekeurd in dezelfde maand als de maand waarin ze werden ingeschreven bij de DIV. Dat zorgt voor concentratie. Spreiding is de oplossing.

4. Tweede keuring

Hilde Vautmans: “Het moet mogelijk zijn dat voor een aantal inbreuken de tweede keuring vervangen wordt door een reparatieattest afgeleverd door een erkende garagist. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het juist afstellen van de lichten. De automobilist bespaart daarmee 9 euro.”

5. Controle en sanctionering

Er wordt niet systematisch gecontroleerd of automobilisten wel naar de keuring zijn geweest. Dat moet beter.

.

Nu in het nieuws