Onderzoekers ontrafelen het geheim van de file

Iedereen heeft zich al wel eens afgevraagd hoe files ontstaan, ook al is er niet meteen een aanwijsbare reden voor. Geen ongeval, geen werken, geen defecte vrachtwagen, en toch staat iedereen stil.

ssimons

BR /> Japanse onderzoekers hebben de oorzaak ontdekt van de file die schijnbaar uit de lucht komt vallen: fysica.

Onderzoekers aan de universiteit van Nagoya kwamen tot de conclusie dat files ontstaan omdat niet alle autobestuurders even consistent achter het stuur zitten. Met andere woorden, niet alle bestuurders houden dezelfde snelheid aan, sommige bestuurders remmen sneller, andere accelereren dan weer harder. Het gevolg is: file.

Het Japanse onderzoeksteam onder leiding van fysica-professor Yuki Sugiyama liet telkens een verschillend aantal auto’s rijden op een cirkelvormig parcours van 230 meter aan een constante snelheid van 30 kilometer per uur. In het begin ging het allemaal goed, maar na verloop van tijd reden niet alle bestuurders aan dezelfde snelheid, terwijl anderen moeite hadden om de juiste afstand tussen de auto’s te handhaven. De gevolgen liggen voor de hand: stokkend verkeer.

De onderzoekers stelden ook vast dat het risico op filevorming daalde naarmate er zich minder voertuigen op de kunstmatige rotonde bevonden. Het kritische aantal bedroeg 22 auto’s. Zodra er zich meer dan 22 auto’s op het traject van 230 meter bevonden, nam het risico op filevorming snel toe.