N-GA roept Gent uit tot onafhankelijke stadstaat

N-GA roept Gent uit tot onafhankelijke stadstaat

N-GA roept Gent uit tot onafhankelijke stadstaat

Print
Zondagavond heeft de Nieuw-Gentse Alliantie Gent tot onafhankelijke stadstaat uitgeroepen. Het is de apotheose van een politieke satire die bijzonder veel weerklank in de media heeft gevonden.

Om twee uur ging het muziekfestival dat de zogenaamde onafhankelijkheid luister moest bijzetten van start bij Sint-Jacobs, in de buurt van het Gentse stadhuis. Onder meer de komieken van de Neveneffecten en Walter De Buck traden op.

Ook enkele West-Vlaamse groepen stonden op de affiche, opmerkelijk omdat net die bevolkingsgroep geviseerd werd door de N-GA. Rond vier uur werd Jan Hoet, voormalig conservator van het Gentse museum S.M.A.K., tot keizer van de stadstaat gekroond.

Rond zes uur ging het naar het Sint-Baafsplein, waar vanop het balkon van het theaterhuis NTGent door N-GA-partij-ideoloog Edmond Cocquyt de onafhankelijkheid van Gent als stadstaat werd uitgeroepen. De "Klokke Roeland", voor even het volkslied van de stadstaat, werd aangeheven.

Volgens de politie waren op dat moment zo'n 5.000 mensen aanwezig, de N-GA verhoogt dat aantal met een ironische ondertoon naar 8.000. Tegen zeven uur waren volgens de politie nog zo'n 2.500 mensen aanwezig. De politie meldt dat er geen incidenten plaatsgevonden hebben.

Aan het stadhuis hielden een tiental mensen in soldatenuniform de wacht. Zij beweerden van de NAVO te zijn en stonden klaar om "militair in te grijpen indien nodig om de vrede te bewaren." Volgens de politie gaat het om leden van de vzw Vrede.

Later op de avond gaat het feest van de N-GA nog door met onder meer optredens van Speedball Jr. en de ingeweken West-Vlaming Flip Kowlier.

Gent voor een dag onafhankelijke stadstaat: Bekijk de video

MEEST RECENT