Presidentsverkiezing in Libanon weer verschoven

Libanon blijft voorlopig zonder president. De verkiezing van een nieuw staatshoofd die voor dinsdag in het parlement gepland stond is voor de zeventiende keer verschoven, nu naar 22 april. Het ambt van president is sinds 23 november 2007 vacant. De twee politieke kampen in Libanon kunnen het maar niet eens worden over de verdeling van de macht binnen de regering.

AP Ned

De pro-westerse meerderheid in het parlement en het pro-Syrische kamp rond de sjiitische partij Hezbollah zijn het wel eens over generaal Michel Suleiman als compromiskandidaat voor presidentschap. De oppositie wil echter plaatsnemen in het kabinet en vetorecht over regeringsbesluiten. Premier Fuad Siniora wil op geen van beide punten toegeven.

De met de oppositie verbonden parlementsvoorzitter Nabih Berri zei zondag in een televisieinterview dat de rivaliserende facties in april met elkaar om tafel gaan zitten. Ze gaan praten over de vorming van een regering van nationale eenheid en een herziening van de kieswet. De door de Verenigde Staten gesteunde parlementaire meerderheid in Beiroet beschuldigt Syrië ervan de presidentsverkiezing te blokkeren.