Leterme redt spel over België

Bijna een jaar geleden wilde speluitgever Hodin het gezelschapsspel ‘Belgozoom’ op de markt brengen, een spelletje over de geografische ligging van Belgische gemeenten. Maar uit vrees voor een splitsing van het land werd de lancering met bijna een jaar uitgesteld, totdat premier Yves Leterme de eedverklaring had afgelegd.

ssimons

BR />

Het spelconcept van ‘Belgozoom’ is niet nieuw. Een gelijkaardig spel bestaat al in Zwitserland en Duitsland. En er is zelfs een Europese versie in de maak.

‘Belgozoom’ peilt naar de geografische kennis over België. Ligt Lokeren noordelijker of zuidelijker dan Gent? Welke gemeente ligt oostelijker: Estampuis of Neufchâteau? En waar staat de Zimmertoren of vindt men het Muziekbos? Spelers leggen kaarten in de juiste volgorde, maar moeten bluffen als ze het niet weten.

Het spel mikt op families, maar gemakkelijk is het zeker niet, omdat de Vlaamse kennis over Waalse gemeenten miniem is, en omgekeerd ook.

Leterme I

Een spel over België dus en dat was het probleem toen het spel in de zomer van 2007 galanceerd zou worden. “Hodin is van oorsprong een Waals bedrijf en de schrik dat België zou splitsen zat er vorig jaar bij de Franstaligen in ons land goed in. Op dat moment durfden we het risico niet nemen om met een stock van duizenden speldozen te blijven zitten”, zegt Sarah Verhaeghe van Hodin.

“Wie wil er nog een spel over België kopen als het land niet meer zou bestaan? Daarom hebben we vorig jaar beslist het einde van de politieke crisis af te wachten. We zijn dan ook blij dat de regering Leterme I ons spel gered heeft.”

Het spel ligt in april in de speelgoedwinkels en kost ongeveer 15 euro. Op voorwaarde dat België niet barst ondertussen.

Foto Hodin