Washington krimpt personeel ambassade Minsk in

De Verenigde Staten hebben, wegens de diplomatieke spanningen met Wit-Rusland, besloten het personeel van hun ambassade in Minsk drastisch in te krimpen. Dat heeft de Amerikaanse zaakgelastigde in Wit-Rusland (Belarus), Jonathan Moore, maandag in een communiqué meegedeeld. Het aantal diplomaten wordt teruggebracht van 38 tot 17.

Belga

Met dit besluit volgt Washington de wens op van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken: Minsk wil dat de er evenveel VS-diplomaten in Minsk zijn als Wit-Russische afgevaardigden in Washington.

Eerder had Wit-Rusland de VS reeds verzocht, hun ambassadeur uit Minsk terug te trekken. Zelf had Belarus zijn ambassadeur uit de VS teruggetrokken om te protesteren tegen de Amerikaanse economische sancties versus de Wit-Russische olie- en chemiegroep Belneftechim.

Op de achtergrond speelt de steun die de Amerikanen geven aan Wit-Russische oppositiepolitici als Aleksandr Kozoelin en Aleksandr Milinkevitsj. Washington bestempelt het regime van president Aleksandr Loekasjenko als de "laatste dictatuur van Europa" en heeft bij de presidentsverkiezingen van 2006 vergeefs geprobeerd een kleurenrevolutie te veroorzaken.