"NAVO bombardeerde Servië om 'NAVO-staat' te creëren in Kosovo"

De NAVO-bombardementen op Servië negen jaar geleden hadden tot bedoeling in Kosovo een "NAVO-staatje" te creëren. Dat heeft de uittredende Servische premier Vojislav Kostunica maandag gezegd. De officiële reden voor de 78 dagen durende bommencampagne was het verijdelen van een Servische "genocide" op de Albanese Kosovaren.

Belga

"Het is nu wel zoetjesaan duidelijk dat de ravage die de NAVO in Servië aanrichtte geen enkele andere bedoeling had dan van Kosovo de allereerste NAVO-staat ter wereld te maken", zei Kostunica in een gesprek met het agentschap Tanjug naar aanleiding van de negende verjaardag van het begin van de bommencampagne, die uiteindelijk ruim 2.000 burgers en duizend Servische soldaten en politieagenten het leven kostte.

Aan NAVO-zijde viel, omdat de interventie louter vanuit de lucht gebeurde, geen enkel slachtoffer. Kosovo huisvest sindsdien met Camp Bondsteel de grootste van de ruim 800 militaire Amerikaanse basissen buiten VS-grondgebied. Door het gebied komt ook, tegen het jaar 2011, de AMBO-pijplijn (Albanian Macedobnian Bulgarian Oil Corporation) die olie uit de Kaspische Zee van Georgië, een bondgenoot van het westen, naar de Bulgaarse haven van Burgas zal transporteren en die angstvallig alle Russisch grondgebied schuwt.

De Kosovaarse Albanezen, die ruim een maand geleden eenzijdig hun onafhankelijkheid uitriepen, beschouwen de NAVO-agressie als een "bevrijdingsdaad". Volgens de nationalistische Kosovaarse premier Hashim Thaci, destijds nog een leider van de beurtelings als bevrijdings- en terreurbeweging gebrandmerkte guerrillagroep UCK, "verdedigde de NAVO de waarden van de westerse beschaving: vrijheid, vrede en democratie".

Aan de bombardementen op Joegoslavië (destijds nog bestaande uit Servië en Montenegro) kwam een eind na ondertekening van het Verdrag van Kumanovo. Daarna stemde de VN Resolutie 1244, waarbij Kosovo onder beheer van de Verenigde Naties kwam te staan, maar waar tevens de territoriale integriteit van Joegoslavië werd beklemtoond. Dat laatste verhinderde een dertigtal landen niet om het onafhankelijke (zij het door de VN, de EU en de NAVO nog steeds gesuperviseerde) Kosovo te erkennen.

Ook voor de NAVO-interventie telde Kosovo een Albanese meerderheid, maar de verhouding Albanezen-anderen (Serviërs, Roma en andere minderheden) nam daarna drastisch toe: zo'n 230.000 niet-Albanezen ontvluchtten de provincie uit schrik voor represailles of werden verdreven. Na de anti-Servische pogroms van 2004 nam de discrepantie nog toe: nog slechts tien procent van de Kosovaren is Servisch.