Zelfstandigen vinden moeilijk personeel op paasmaandag

De bakkers, slagers, traiteurs en restaurantuitbaters die op paasmaandag werken, hebben het moeilijk om personeel te vinden voor deze feestdag. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 650 restaurantuitbaters, bakkers, slagers en traiteurs.

Belga

Meer dan de helft van de bakkers en slagers en twee op de drie restaurantuitbaters die hun zaak open doen op paasmaandag hadden het moeilijker om personeel te vinden voor paasmaandag dan op gewone dagen. Personeelsleden staan volgens het NSZ steeds minder te springen om te werken in weekends en op feestdagen. Bovendien zijn ook studenten op dit moment minder bereid om het verlof van de werknemers op te vangen, omdat de blokperiode is aangebroken.

Resultaat daarvan is dat 8 procent van de ondervraagde bakkers, slagers en traiteurs en 10 procent van de restauranthouders op paasmaandag hun deuren moesten dichthouden, terwijl ze normaal wel open zijn op maandag. "Ze hebben schrik dat als ze niet ingaan op de verlofeisen van hun personeel, zij ergens anders werk zullen zoeken, een risico dat zelfstandigen zich met de krapte op de arbeidsmarkt niet kunnen permitteren", zegt het NSZ. "Dus liever dicht op feestdagen dan heel het jaar door minder personeel."

Het NSZ ziet een oplossing in een ernstige activering van werklozen, wat dan weer gepaard moet gaan met de strijd tegen de werkloosheidsval. "Nog al te veel laaggeschoolden kunnen netto maar iets meer verdienen dan de werkloosheidsuitkering, waardoor men niet gemotiveerd wordt om te werken, laat staan te gaan werken in weekends en op feestdagen", luidt het.

Ook vindt het NSZ dat er werk gemaakt moet worden van een betere kinderopvang, zodat ouders niet noodgedwongen moeten thuisblijven omdat ze geen opvang vinden.