90 procent reed te hard: Touring wil evaluatie snelheidslimiet Ukkel

Automobielclub Touring vraagt dat de Ukkelse burgemeester de snelheidslimiet in de Dennenboslaan zou evalueren. Zaterdag meldde het parket van Brussel dat liefst negen op de tien bestuurders er tijdens een snelheidscontrole betrapt werden op te snel rijden. "Wanneer 90 procent van de bestuurders te snel rijdt, is er veelal niets mis met de bestuurders, maar wel met de snelheidslimiet", zegt Touring.

Belga

Op de Dennenboslaan in Ukkel mag 50 kilometer per uur gereden worden, maar tijdens de snelheidscontrole lag de gemiddelde snelheid er op 63 km/uur. "Indien de tolerantie van 6 km/uur werd toegepast, betekent dit dat de gemiddelde snelheid zich situeerde tegen de 70 km/uur", zegt Touring. "Hieruit zou men kunnen afleiden dat de meeste automobilisten overtuigd waren dat men er probleemloos tegen 70 km/uur kan en mag rijden."

Daarom heeft Touring een brief gestuurd naar de Ukkelse burgemeester, Armand De Decker (MR). Daarin vraagt de automobielclub dat hij de snelheidslimiet zou evalueren en dat hij er de V85-regel zou toepassen. Met die regel kan volgens Touring eenvoudig worden nagegaan of een snelheidslimiet overeenstemt met de weg en zijn omgeving. "Het is de snelheid die door 85 procent van de automobilisten niet wordt overschreden op een weg met vlot verkeer in normale weersomstandigheden", luidt het.

"Voor zover de infrastructuur geen zichtbare of verborgen gevaren oplevert, komt een snelheidsregime gebaseerd op de V85 een vlotte en veilige verkeersstroom ten goede. Het verhoogt immers de kans op uniformiteit in de gereden snelheden op die weg. Automobilisten zullen minder geneigd zijn om te bumperkleven, in te halen of van rijstrook te veranderen, waardoor de kans op kop-staart- en kop-kopaanrijdingen vermindert."

De politie stelde tijdens de snelheidscontrole 684 processen-verbaal op. Touring laat weten dat het een brief zal sturen naar het parket van Brussel met de vraag om rekening te houden met het "abnormaal hoog aantal snelheidsoverschrijdingen" en om die reden de pv's van de bestuurders die minder dan 70 km/uur reden naar de prullenmand te verwijzen. Voor wie harder reed, vraagt Touring geen clementie.