Vzw laakt uitspraken Danneels over euthanasie

De Franstalige vzw Association pour le droit de mourir dans la dignité (ADMD) is niet opgezet met de uitspraken van kardinaal Godfried Danneels over de media-aandacht voor de euthanasie van Hugo Claus. Dat was te horen op de radiozender La Première.

Belga

Volgens voorzitster Jacqueline Herremans is Hugo Claus niet in een boog rond de dood heen gelopen, "maar heeft hij hem recht in de ogen gekeken". Ze wijst erop dat de keuze van Claus niet wijst op een gebrek aan moed, maar dat hij juist erg veel moed heeft gehad. Zaterdag had Danneels in zijn homilie tijdens de paaswake gezegd dat je niet antwoordt op het probleem van lijden en dood wanneer je zomaar uit het leven stapt.

"Men loopt er in een boog omheen en omzeilt het. Omzeilen is geen heldendaad, geen voer voor frontpaginanieuws", stelde hij. Daarmee leek hij te verwijzen naar de euthanasie van schrijver Hugo Claus enkele dagen eerder.

Eric de Beukelaer, de Franstalige woordvoerder van de bisschoppenconferentie, stelde dit weekend op RTL dat Danneels zijn boodschap bewust in het Nederlands en in Vlaanderen had gedaan omwille van de media-aandacht voor de moed van Hugo Claus. "In Franstalig België hebben we niet gereageerd omdat we dat daar niet gehoord hebben", zei hij.

Sinds 2002 is euthanasie toegelaten in ons land. De kerk heeft zich altijd hevig verzet tegen deze vorm van levensbeëindiging.