Vorstschade in Limburgse fruitplantages blijft beperkt

De schade door de vorst de twee voorbije nachten aan de fruitplantages in het Limburgse Haspengauw valt beter mee dan eerst gedacht. Dat staat te lezen op de website van agripress. De fruitbomen hebben nog voldoende bloemen en hebben geen onherstelbare schade opgelopen.

Belga

De bloesems in Haspengouw staan twee weken vroeger in bloei dan normaal. Door de voorspelde vrieskou tijdens het paasweekend moesten de Limburgse fruittelers hun fruitplantjes beregenen en vuurpotten aansteken om de tere bloesems te beschermen. Uit een eerste evaluatie blijkt nu dat de schade door de vorst al bij al erg beperkt is gebleven.

Met de vroege bloesems is meteen ook het startschot gegeven voor een nieuw toeristisch seizoen in Limburg. Tegen half april komt de fruitstreek massaal tot bloei.

Omdat toeristen dit jaar langer van de bloesems zullen kunnen genieten, verwacht Toerisme Limburg een "toeristisch hoogseizoen zoals Haspengouw nooit eerder heeft gezien". De toeristenstroom zal immers meer gespreid lopen.

Daarenboven heeft de populaire tv-dramareeks 'Katarakt' het "bloesembewustzijn"bij de Vlaamse toeristen aangescherpt, zo zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme Sylvain Sleypen (sp.a). De Bloesemfeesten in april trekken jaarlijks zowat 100.000 bezoekers naar Haspengouw. De eerste fruitbomen staan nu al in bloei. Het gaat om de witte perenbloesems. Nadien volgen de roze appelbloesems.