Bhutan trekt naar stembus

In Bhutan, een klein koninkrijkje in de Himalaya, trekken kiezers maandag naar de stembus. Voor het eerst wordt een Nationale Vergadering gekozen, het lager huis van het parlement. In december 2007 werd al de 25-koppige Nationale Raad of het hoger huis van het parlement gekozen. Met de verkiezingen van maandag komt er een parlement en wordt een premier verkozen.

Belga

Zowat 300.000 kiezers zijn geregistreerd. De kiescommissie verwacht een hoge opkomst bij de eerste verkiezingen voor een Nationale Vergadering in het land.

"Dit is een historisch moment voor elk van ons", zei het hoofd van de kiescommissie Kunzang Wangdi. Om 17.00 uur lokale tijd sluiten de stemlokalen. Dinsdag worden de resultaten verwacht.

Bhutan heeft een meerpartijenstelsel. Toch wordt de verkiezing voor de 45-koppige Nationale Vergadering tussen twee partijen uitgevochten: de Democratische Volkspartij (PDP) en de Druk Phuensum Tshoga (Harmonieuze Volkspartij - DPT).

Internationale waarnemers uit verschillende landen houden toezicht op de verkiezingen.

In 2001 begon in Bhutan de overgang van een absolute naar een constitutionele monarchie. Toen droeg voormalig koning Jigme Singye Wangchuck de macht over de dagelijkse administratie over aan een raad van ministers. In december 2006 trad hij af. Zijn jongere zoon Jigme Namgyal Wangchuck volgde hem op.