Eerste Witte Pasen in 57 jaar tijd

Het is van 1982 geleden dat er in België nog sneeuw viel met Pasen. Dat meldt weerman David Dehenauw maandag. Volgens Dehenauw is het minstens 57 jaar, en waarschijnlijk 67 jaar, geleden dat er met Pasen nog een sneeuwdek lag in Ukkel.

Belga

Op paaszondag begon het rond 21.30 uur te sneeuwen in Ukkel. Iets voor middernacht lag daar een sneeuwdek van 3 cm. "We hebben dus officieel een Witte Pasen gekregen", zegt Dehenauw. Ook op paasmaandag ligt er op vele plaatsen nog een sneeuwdek van van 3 tot 5 cm. In Kleine Brogel was dat omstreeks 4.00 uur zelfs 8 cm.

Het is van Pasen 1982 geleden dat er op paaszondag sneeuw werd waargenomen in Ukkel, zegt Dehenauw. De sneeuw was toen gemengd met regen en bleef niet liggen, de minimumtemperatuur bedroeg toen 2 graden.

Ook in 1975 werd er met Pasen regen en sneeuw geobserveerd, maar een sneeuwdek van minstens enkele cm lag er ook toen niet. "Met Pasen 1951 kregen we een combinatie regen, hagel en sneeuw en werd 4 mm neerslag waargenomen. Of er een tijdelijk sneeuwdekje was in Ukkel is niet meteen duidelijk uit het archief, maar vermits men regen en sneeuw gemengd waarnam is het weinig waarschijnlijk dat er minstens 3 cm sneeuw werd waargenomen, zoals paaszondag 2008."

Het weerverloop in Ukkel met Pasen wordt redelijk beschreven sinds 1941. "We kunnen stellen dat er in minstens 57 jaar en wellicht in 67 jaar tijd nooit zo'n hoog sneeuwdek lag met Pasen in Ukkel." In de Ardennen werd op paasmaandag lokaal een sneeuwdek gemeten in 1998 (slechts 0,2 cm in Elsenborn) en in 2001 (tijdens de eerste uren van de nacht in Elsenborn, nadien overgaand in regen). In 1982 lag er op tweede Pasen in St-Hubert 4 cm sneeuw.

Ook maandag en maandagnacht drijven nog sneeuwbuien of winterse buien binnen uit het noordwesten, al wordt het in het uiterste zuidwesten wel droger. Vanaf het midden van de week krijgen we regen en in de tweede helft van de week verdwijnt de Ardense sneeuw. Eind deze week halen we 10 graden, maar tot dan blijft het wisselvallig. In de tweede week van het paasverlof krijgen we maxima van meer dan 10 graden en wordt het ook minder nat.