'VS hielpen bij aanval tegen Farc'

Colombia heeft voor het eerst toegegeven gebruik gemaakt te hebben van informatie die afkomstig was van de Amerikaanse inlichtingendiensten bij de aanval tegen de marxistische rebellen van de Farc op 1 maart op Ecuadoraans grondgebied.

Belga

"We hebben geen intelligente bommen gebruikt maar we hebben wel voordeel gehaald uit de inlichtingen die de Verenigde Staten ons verschaft hebben", zei een verantwoordelijke van het Colombiaanse ministerie van Defensie, die evenwel anoniem wilde blijven. "We zijn de oorlog tegen de Farc (de Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia) aan het winnen dankzij de Verenigde Staten, die nu inlichtingen met ons delen die ze tot op heden achterhielden", voegde de verantwoordelijke eraan toe. De militaire aanval van 1 maart leidde tot de dood van de nummer twee van de Farc, Raul Reyes, en een twintigtal rebellen.

De operatie leidde ook tot een zware diplomatieke crisis tussen langs de ene kant de Colombiaanse regering, die in Latijns-Amerika een van de voornaamste medestanders is van de regering-Bush, en langs de andere kant de linkse regeringen van Ecuador en Venezuela.