Cheney: "Vrede in Midden-Oosten vereist pijnlijke toegevingen"

Israël en de Palestijnen moeten "pijnlijke toegevingen" doen om tot een vredesverdrag te komen. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft dit zondag gezegd tijdens een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever.

AP Ned

"De Verenigde Staten blijven ijveren voor de stichting van een Palestijnse staat", zei Cheney. "Die staat had er al lang geleden moeten komen", voegde hij er aan toe.

Een vredesverdrag vereist "ongelofelijk veel" inspanningen aan de onderhandelingstafel. "Terreur leidt niet alleen tot de dood van onschuldige burgers, maar is ook dodelijk voor de 'legitieme hoop en aspiraties' van de Palestijnen", zei Cheney.

Cheney sprak na overleg met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Abbas dankte de Verenigde Steten voor de steun, maar bekritiseerde het land ook indirect, net als Israël.

"Vrede en veiligheid kunnen niet bereikt worden door de nederzettingen uit te breiden en door barrières te bouwen. Om vrede te bereiken moet de internationale gemeenschap, en met name de Verenigde Staten, haar overtuigde steun aan het vredesproces geven", sprak Abbas.