Fatah en Hamas willen dialoog hervatten

Overleg tussen de Palestijnse groepen Hamas en Fatah in Jemen, over het bestuur van de Gazastrook, is zondag geëindigd zonder doorbraak. De partijen werden het niet eens over een oplossing voor de situatie in de Gazastrook, maar kwamen wel overeen snel verder te praten.

AP Ned

BR>

Azzam al-Ahmed, vice-premier en fractieleider van Fatah in het Palestijnse parlement, ondertekende samen met Moussa Abu Marzouk, een hoge Hamas-leider, de zogenoemde Verklaring van Sana. Daarin staat dat beide partijen hun geschillen via dialoog willen beslechten om zo een 'normale situatie' te bereiken in de Palestijnse gebieden. Volgens Palestijnse functionarissen wordt het overleg al op 5 april voortgezet.

"Dit is een eerste ronde van gesprekken en we zullen Fatah en Hamas in het belang van het Palestijnse volk helpen overeenstemming te bereiken", zei de Jemenitische premier Ali Abdullah Saleh na de ondertekening van het document. Saleh riep Palestijnen op niet langer te proberen rivaliserende groepen te provoceren via de media. Volgens Al-Ahmed en Marzouk spint alleen Israël garen bij Palestijnse tweedracht.

Hamas greep in juni 2007 de macht in de Gazastrook. De partij had in december 2006 de Palestijnse verkiezingen verkiezingen gewonnen, maar raakte in conflict met president Mahmoud Abbas over het delen van de macht en het erkennen van Israël.