"Regering-Bush intimideerde en bedreigde buitenlandse leiders"

"De regering-Bush intimideerde en bedreigde buitenlandse leiders om de schijn te kunnen wekken dat de Amerikaanse invasie van Irak door een groot deel van de internationale gemeenschap werd gesteund." Dat schrijft de Chileense diplomaat Heraldo Munoz.

Belga

Munoz doet zijn uitspraken in het boek 'A solitary war: a diplomat's chronicle of the Iraq war and its lessons'. Daaruit blijkt dat de zogenaamde "coalitie van bereidwilligen" voor een groot deel bestond uit onwilligen en afgeblaften.

Munoz, momenteel Chileens ambassadeur bij de Verenigde Naties, maakte alles van dichtbij mee. In 2003 maakte Chili deel uit van de VN-Veiligheidsraad. Het was één van de zes landen die onbeslist bleven over een resolutie die de Verenigde Staten de toelating zou geven Irak binnen te vallen.

Een Chileens initiatief dat tot uitstel van de invasie zou hebben gezorgd, werd door de VS gesaboteerd. In zijn boek zegt Munoz dat de Amerikaanse regering zelfs haar bondgenoten liet afluisteren en onwillige regeringen bedreigde met handelssancties en het royeren van ambassadeurs.

Volgens Munoz zorgde het optreden van Washington voor "verbittering en wantrouwen" in de Amerikaanse betrekkingen met vele landen. Er kwam pas een dooi in die relaties toen het met de bezetting van het land flink mis begon te lopen en Washington behoefte had aan steun.

Munoz kan moeilijk weggehoond worden als "anti-Amerikaan". Hij is een persoonlijke vriend van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice.