Samen slapen zorgt voor 'slaapconflicten'

Een dubbel bed wordt door de meeste koppels nog altijd beschouwd als een symbool van hun samenzijn, zelfs tijdens het slapen. Maar in werkelijkheid, is het voor heel veel mensen verstandiger om apart te slapen en zo 'nachtconflicten' te voorkomen.

Dat zegt dr.

Belga

Chris Alford, een 'slaappsycholoog' die is verbonden aan de universiteit van West Engeland en onderzoek deed in opdracht van de officiële 'Slaapraad'. Dr. Alford stelt vast dat 'slaapconflicten' in heel veel relaties voorkomen en waarschuwt dat die in veel gevallen de hele relatie ondermijnen. Wat steeds meer koppels er al toe heeft gebracht om het dubbele bed te vervangen door twee tegen elkaar geschoven 'singles' en soms zelfs in afzonderlijke kamers te gaan slapen.

Hoewel er vaak nog wordt gedacht dat partners die niet in hetzelfde bed slapen een probleem hebben met elkaar, is volgens Alford en andere psychologen het omgekeerde waar. Want zeker in een jachtige 24/7 wereld, waarin we alle slaap kunnen gebruiken die we kunnen krijgen, is het rustig alleen slapen volgens hen inderdaad aan te bevelen.

De belangrijkste redenen voor slaapconflicten zijn snurken en uiteenlopende slaappatronen. Een op de vier mensen snurkt vaak en luid, wat de bedgenoot twee uur slaap per nacht kan kosten. Ook de strijd om de donsdeken en het 'onrustige benen'-syndroom houdt mensen s'nachts vaak wakker. Daarnaast spelen, buiten het bed, de verschillen in onze lichaamsklok een rol, want de mensheid is nu eenmaal verdeeld in ochtend- en avondmensen en die hebben elk een heel eigen en ander slaappatroon. Volgens onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Amerikaanse universiteit van Wisconsin blijft er bij dergelijke koppels (te) weinig tijd over om met elkaar te communiceren en te genieten van elkaars gezelschap.

Dat het hier gaat om een veel voorkomend probleem gaat blijkt uit de cijfers, want volgens het rapport van de Slaapraad wordt de helft van de mensen tot zes keer per nacht wakker worden gemakt door de bedgenoot - onbewust dan - en vlucht één op de vier mensen regelmatig naar een logeerbed of naar de sofa in de woonkamer om toch nog wat slaap te krijgen. Dat het gaat om een heuse trend wordt aangegeven door de Britse Vereniging van Woningbouwers, die heeft berekend dat tegen 2015 meer dan 60 procent van de nieuwe huizen twee 'master bedrooms' zal hebben.