En de winnaar is... Katrien Van de Poel

CD&V heeft Katrien Van de Poel verkozen als opvolger van Francis Stijnen in het schepencollege. Ze behaalde tijdens de stemming een nipte overwinning. De teleurstelling bij de andere kandidates was groot.

mvastenhaeck

BR>

Katrien Van de Poel wordt vanaf september schepen. Ze vervangt Francis Stijnen, die burgemeester Marcel Hendrickx opvolgt. Haar bevoegdheden kent ze nog niet, maar ze is wel heel opgelucht. “Ik was al superblij om gemeenteraadslid te worden, laat staan schepen. Dit had ik twee jaar geleden nooit verwacht”, vertelt de 28-jarige vrouw.

Katrien kwam voor het eerst op voor CD&V in 2006. Ze behaalde toen 545 stemmen. Na een carrière als wielrenster werkt ze nu voor het Federaal Voedselagentschap. Vanaf september zet ze die job halftijds voort, in combinatie met het schepenambt. “Ik ben er volledig klaar voor. Het is moeilijk te zeggen wat ik wil verwezenlijken. Ik moet eerst nog groeien in de job. Maar Cis Stijnen zou me al wat huiswerk geven. Ik verwacht wel dat ik goed gecoacht word.”

Stemming

Voordat de schepen werd gestemd, is beslist dat CD&V de statuten zou volgen. Daarin staat dat je bij CD&V pas stemrecht hebt bij de verkiezing van een nieuwe schepen als je 50 procent van de bestuursvergaderingen hebt bijgewoond en minstens één jaar lid bent. Dat maakte dat van de 55 aanwezigen er maar 33 stemgerechtigden waren. Zij beslisten dan met zeventien tegen zestien dat ze voor de voorgedragen kandidate zouden stemmen.

Hoewel de verkozene geen lid is van die strekking is ACW-voorzitter Dré Wolput vooral blij dat de statuten gevolgd zijn. “Dit is een democratische verkiezing geweest en we hebben voorgoed komaf gemaakt met demonen uit het verleden.” Ook Toon Otten, van wie de naam ook even opdook als potentiële schepen is blij met het resultaat. “Er was al beslist dat het een jonge vrouw zou worden. Ik volg mijn partij daarin.”

De twee andere kandidaatschepenen hadden deze uitslag niet verwacht. “Wij kwamen het best uit onze presentatie, maar daar kijken ze niet naar”, zegt Annemie Der Kinderen. “Er is ook geen rekening gehouden met het aantal behaalde stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.”

“Katrien is voorgedragen omdat ze uit de middengroep komt. Wij hopen dat CD&V nu afstapt van die standen”, vult An Van Tornout aan. “Annemie en ik hebben nog 4,5 jaar om ons op eigen tempo te profileren. Hopelijk krijgen we eerlijke kansen van de partij om onze ambities waar te maken.”

Marian MICHIELSEN

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio