Belgorail voortaan officiëel keuringsorgaan spoorwegen

Print
Belgorail heeft sinds kort een eerste accreditatie gekregen als Belgische instantie voor spoorwegcertificering. Dat deelde de private instantie die keuringsattesten aflevert voor de spoorsector donderdag mee. "Door het bekomen van de accreditatie is Belgorail een volwaardig controleorgaan geworden", aldus voorzitter Antoine Martens.
Belgorail werd in 2004 opgericht door het keuringsbedrijf AIB-Vincotte, technologiefederatie Agoria en Transurb Technirail, een onderneming waarin de NMBS een meerderheidsbelang aanhoudt. Nu het een accreditatie van de bevoegde overheidsintantie (BELAC) verworven heeft ziet het bedrijf zijn status als "Europese aangemelde instantie" bevestigd.

Sinds 2005 was Belgorail in die hoedanigheid al actief, zij het met een voorlopig statuut. Een accreditatie was verplicht voor juli 2008. Naast technische expertise moest Belgorail ook zijn onafhankelijkheid en ongebondenheid bevestigen.

Sinds de liberalisering van het spoor en de harmonisering van technische aspecten op Europees niveau spelen bedrijven zoals Belgorail een rol. Voordien stond in België bijvoorbeeld de NMBS als enige gebruiker van het spoor zelf in voor de technische keuring van zijn rollend materieel en infrastructuur.

Belgorail telt meer dan 48 klanten, waaronder Infrabel, goed voor 130 projecten sinds de oprichting, waaronder de keuring van verschillende aspecten van het vernieuwde station Antwerpen-Centraal. In 2007 had het bedrijf 45 opdrachten, bijna allemaal voor de Belgische markt. Dat gaat van de keuring van nieuwe locomotieven en nieuwe trajecten tot die van seininrichtingen.

Op Europees vlak is Belgorail een van de 35 "aangemelde instanties". In die hoedanigheid kan het bedrijf doorheen Europa attesten leveren voor zogenaamde TSI's. Dat zijn Europese spoorstandaarden die al op een aantal vlakken gelden. Op vlakken waar nog geen Europese TSI is, is Belgorail in België de "aangewezen instantie", momenteel de enige actief in België. Concurrentie is mogelijk, al lijkt dat niet voor de nabije toekomst gezien de stichtende partners.

In 2007 draaide het bedrijf een omzet van 2,2 miljoen euro, goed voor een winst van 258.000 euro. "Veel beter dan verwacht", aldus Martens. "Tot nu toe verdubbelde elk jaar de omzet", aldus managing director Jean-Marc Dupas. Het bedrijf hoopt nu op een stabiele omzet van drie miljoen euro met een winstmarge van 10 procent.
Nu in het nieuws