Schenking aan stedelijke musea brengt kunstenaarsfamilie aan het licht

Een schenking aan de Dendermondse Stedelijke Musea door Jan Verlinden bracht het werk van de Dendermondse kunstenaarsfamilie De Beul uit de negentiende eeuw aan het licht. Hierover loopt nu een tentoonstelling in het Zwijveke Museum.

tderyck

BR />

In 1998 ontvingen de Stedelijke Musea van Jan Verlinden een vrij belangrijke schenking met schilderijen, tekeningen, prenten, beeldhouwwerken en foto’s uit zijn familiebezit. Daaruit leerden de conservator en zijn team een kunstenaarsfamilie kennen die tot dan toe in Dendermonde weinig aandacht gekregen had. Het gaat om de kunstschilders Laurent (1841-1872), Henri (1845-1900) en Frans De Beul (1849-1919), die naar Brussel uitgeweken waren. Armand (1874- 1940) en Oscar (1881-1929), de in Brussel geboren zonen van Frans, waren respectievelijk schilder en beeldhouwer.

Omdat er van de broers niet veel andere werken terug te vinden waren in openbare verzamelingen en musea, besloten de Dendermondse musea om de tentoonstelling meer aan de schenking zelf te wijden om zo hulde te brengen aan de schenker. Er is ook een geïllustreerde brochure te koop bij de tentoonstelling.

RaMo

De tentoonstelling Schenking Gebroeders De Beul loopt nog tot eind maart in het Zwijveke Museum.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio