Elektrische sigaret is levensgevaarlijk

Print
Elektrische sigaret is levensgevaarlijk

Elektrische sigaret is levensgevaarlijk

Nederlandse cardiologen slaan alarm over de Supersmoker, de elektrische sigaret uit Brussel.
BR /> Deze e-sigaret zou soms zulke hoge dosissen nicotine bevatten dat zij hartkloppingen veroorzaakt. In België is de Supersmoker verboden, maar de internetverkoop floreert.

Het Nederlands ministerie voor Volksgezondheid dringt samen met de Hartstichting en het Astma Fonds aan op versneld onderzoek naar de veiligheid van de e-sigaret. De Supersmoker zou soms dosissen nicotine bevatten die wel negentien keer de dosis van normale sigaretten overschrijdt.

De Supersmoker werd vorig jaar in ons land geïntroduceerd als ’gezond alternatief’ voor de gewone sigaret. Hij bevat immers geen teer, maar wel nicotine, en produceert geen rook maar wel dampen. Philip Bauvin van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) kijkt niet op van het alarm.

”België heeft de elektrische sigaret meteen verboden. Niet alleen de Supersmoker, maar alle e-sigaretten. De capsules die in de sigaretten zitten zijn geneesmiddelen maar hebben niet de registratie. De sigaret op zich beschouwen wij als medisch hulpmiddel, maar het apparaat ontbeert de CE-markering. De kans dat ze een erkenning krijgen is nihil. Spijtig genoeg hebben wij geen controle op de internetverkoop.”

Volgens Bauvin zag hij direct dat het gevaarlijke spullen waren. ”Ik heb van in het begin gezegd dat de dosis nicotine in de capsule dodelijk kan zijn voor een kind. Nicotine is een alcaloïde. Als een kind twee van die capsules inademt, kan het sterven.”
MEEST RECENT