1.100 mensen betogen tegen oorlog in Irak

Volgens de politie hebben zowat 1.100 mensen zich zondagavond verzameld op de vredesmeeting in het Jubelpark in Brussel naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de inval van Amerikaanse troepen in Irak.

Belga

De actie was een initiatief van het anti-oorlogsplatform dat 63 organisaties groepeert. In het Jubelpark trokken een tiental organisaties standjes op en was er op het einde van de dag muzikale animatie.

Een eerste groep manifestanten, zowat 250 mensen, vertrok zondag rond half tien te voet aan het station van Leuven in de richting van Brussel. Onderweg sloten andere manifestanten bij hen aan om samen rond kwart na vijf aan te komen in het Brusselse Jubelpark. Zij die in Leuven vertrokken waren, hadden 27 kilometer in de benen.

"We willen eraan herinneren dat de oorlog in Irak illegaal is", zei Arnoud Ghys, een van de organisatoren. "De oorlog in Irak heeft aangetoond dat democratie zich niet opdringt. Het volstaat niet om verkiezingen te organiseren om democratie in te voeren. De cultuur en de opvoeding moeten veranderen."