Partij van Sarkozy krijgt klappen bij gemeenteraadsverkiezingen

De UMP van president Nicolas Sarkozy heeft zondag de Franse gemeenteraadsverkiezingen verloren van de socialisten. Dat wijzen voorlopige uitslagen uit. Na het tellen van 67 procent van de stemmen blijkt dat op nationaal niveau 49,3 procent van de kiezers op linkse kandidaten heeft gestemd, en 46,6 procent op kandidaten van Sarkozy's partij UMP.

AP Ned

De voorlopige uitslagen wijzen uit dat de conservatieven in sommige belangrijke steden hun meerderheid verliezen. Het gaat dan om Reims, Amiens en Caen en wellicht ook Straatsburg, Metz en Saint-Etienne. Parijs blijft in handen van de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë. In Toulouse komt een socialist aan de macht en in Marseille is de strijd nog onbeslist. Het verlies van Marseille zou een zware slag voor de UMP betekenen.

De socialistische ex-premier Laurent Fabius sprak zondagavond van 'zware nederlaag' en 'een rode kaart' voor de regering. Ségolène Royal, de socialistische presidentskandidate die door Sarkozy werd verslagen, noemde de uitslag hoopvol en riep de regering op naar de burger te luisteren. Premier François Fillon zei echter dat de regering haar koers niet zal wijzigen. Je kunt Frankrijk niet in een paar maanden hervormen, zei de premier. "Vasthoudendheid is noodzakelijk."

Sommigen hadden verwacht dat Sarkozy een veel zwaarder verlies zou incasseren dan nu het geval lijkt. De president is namelijk uiterst impopulair als gevolg van gedrag dat veel Fransen voor hun president ongepast vinden. Hij schold onlangs publiekelijk iemand uit, scheidde van zijn vrouw en trad zeer kort daarna in het huwelijk met voormalig model en zangeres Carla Bruni.