Traangas ingezet bij Chinese ambassade in Parijs

De Franse politie heeft traangas ingezet om honderden betogers bij de Chinese ambassade in Parijs uiteen te drijven. Er werd geprotesteerd tegen het hardhandige Chinees optreden in Tibet van de afgelopen dagen, dat inmiddels zo'n tachtig Tibetanen het leven zou hebben gekost.

AP Ned

Eén van de betogers wist het gebouw van de ambassade te beklimmen en de Chinese vlag neer te halen. De politie voorkwam dat de man een Tibetaanse vlag hees. Er werden verschillende arrestaties verricht.

Ook in Den Haag was het zondag onrustig bij de Chinese ambassade. Ongeveer 450 mensen demonstreerden daar om hun solidariteit te tonen met het Tibetaanse volk. Eén demonstrant wist over een hek te klimmen en het terrein van de ambassade te betreden. De betoger haalde de Chinese vlag naar beneden en hees de Tibetaanse vlag.

De politie, die het op driehonderd deelnemers aan de protestbijeenkomst houdt, meldde ook dat een aantal demonstranten een hek van de ambassade omverduwde. Een agent en iemand van de organisatie raakten hierdoor gewond. De politie arresteerde twee personen.