"Dode bij bevrijdingsoperatie voor Belgen in Guatemala"

Bij de bevrijdingsoperatie voor de vier Belgen en hun begeleiders die in Guatemala waren ontvoerd, is een dode gevallen. Dat zegt de boerenorganisatie Organizaciones campesinas.

Belga

Het slachtoffer is Mario Caal Bolon. Hij was een van de vier gevangen genomen boeren die werden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van de Belgische toeristen.

Die ruil was overeengekomen na onderhandelingen met de boerenorganisatie Encuentro campesino, die de toeristen en hun begeleiders vrijdagavond had gegijzeld. Organizaciones campesinas laakt het gebruik van geweld en traangas waarmee de bewoners in de streek geïntimideerd worden.

Een woordvoerder van het Guatemalteekse ministerie van Binnenlandse Zaken betwist de versie van de boeren. Hij zegt dat de troepen die betrokken waren bij de bevrijding van de gijzelaars niet gewapend waren. Hij merkt eveneens op dat het lichaam van de man die overleden zou zijn niet is opgenomen in een mortuarium in de streek

De woordvoerder van de Guatemalteekse president liet weten dat de regering "bereid is te praten met alle groeperingen in het land, maar zonder dat er op welke manier dan ook druk wordt uitgeoefend". De regering kan bovendien geen compromis uitwerken met betrekking tot de vrijlating van Ramiro Choc, die op 14 februari werd opgepakt op verdenking van het illegaal toe-eigenen van land, diefstal en gijzeling. "Dit is een zaak waarvoor het gerecht bevoegd is, niet de regering", klinkt het.