Iraanse conservatieven behouden meerderheid

De conservatieven in het Iraanse parlement hebben vrijdag bij de parlementsverkiezingen hun meerderheid weten te behouden. President Mahmoud Ahmadinejad vat dat triomfantelijk op als een verwerping van het Westen door de kiezer.

AP Ned

BR>

Het conservatieve kamp in het Iraanse parlement lijkt te zijn verdeeld. De aanhangers van Ahmadinejad kregen de meerderheid, maar toch wisten parlementariërs die zich gaandeweg van de president hebben afgewend nog een substantieel deel van de zetels te behouden. Zij zijn het niet eens met het beleid van Ahmadinejad, die vaak de confrontatie zoekt en de economie niet vooruit helpt.

Hervormingsgezinden spraken van winst, hoewel zeker de helft van hun kandidaten niet mocht meedoen. Een niet-verkozen raad van geestelijken had veel hervormingsgezinde kandidaten gediskwalificeerd vanwege een verondersteld gebrek aan trouw aan de doelstellingen van de revolutie van 1979 en aan de islam.

Er zal vanuit het nieuwe parlement waarschijnlijk meer druk worden uitgeoefend op Ahmadinejad om economische hervormingen door te voeren of een einde te maken aan zijn autocratische beleid. Wellicht verhoogt de verkiezingsuitslag de kansen van een tegenkandidaat als Ahmadinejad moet worden herkozen.

De Europese Unie noemde de verkiezingen vrij noch eerlijk.