Peiling van La Libre en RTL-TVi stelt nauwelijks verschuivingen vast

Mochten er vandaag opnieuw federale verkiezingen zijn, dan zou de uitslag nauwelijks verschillen van die op 10 juni vorig jaar. Dat blijkt uit de laatste peiling van La Libre Belgique en RTL-TVi.

Belga

Het kartel CD&V/N-VA blijft ondanks een lichte daling met 29,2 procent veruit de grootste partij. Op grote afstand volgt het Vlaams Belang, dat met 18,9 procent de uitslag van de verkiezingen (19 procent) benadert. Van het zware verlies uit de peiling van VRT/De Standaard is hier dus geen sprake.

Open Vld zou er in vergelijking met de verkiezingen (18,8 procent) op achteruitgaan en stranden op 18,4 procent. Sp.a-Spirit doet het met 16,9 procent dan weer lichtjes beter (+0,6 procent tegenover 10 juni).

Lijst Dedecker zet haar opmars voort. De partij tikt af op 8,2 procent of respectievelijk 1,7 en 0,6 procent beter dan in vergelijking met de verkiezingen en de vorige peiling. Groen! doet het met 6,1 procent beter dan in de vorige peiling (5,4 procent), maar slechter dan op 10 juni (6,3 procent).

In Wallonië blijft de MR van Didier Reynders (29 procent) de grootste partij voor de PS (27 procent). Beide partijen verliezen echter tegenover de verkiezingen, de MR 2,2 en de PS 2,5 procent. De winst gaat vrijwel integraal naar cdH (+ 2,7 procent) en Ecolo (+2,5 procent), die afklokken op 18,5 en 15,3 procent. In vergelijking met de peiling van december zijn de verschuivingen minimaal.