Dierenorganisaties betogen tegen hondenfokkerij

In Sint-Lievens-Houtem heeft een honderdtal actievoerders zondag betoogd tegen een hondenfokkerij, die volgens dierenrechtenorganisaties de honden zou mishandelen en willekeurig afmaken.

Belga

De hondenkwekerij Vyverman-Vermeulen wordt door een ex-werkneemster onder meer beschuldigd van dierenmishandeling, onkunde, "willekeurige doding uit sadisme" en "onverantwoord experimenteren met dieren". De vzw BLID, Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn, noemt de fokkerij een "Auschwitz voor honden".

De hondenfokkerij beschouwt de campagne als een wraakactie van een gefrustreerde ex-werkneemster. De kwekerij kreeg van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen en de gemeente Sint-Lievens-Houtem onlangs een toelating om uit te breiden van 225 naar 450 honden.

BLID had eerder al samen met de vzw ABA, Anti Broodfok Actie, bezwaar ingediend tegen die uitbreiding. Ook GAIA heeft zich achter de klacht geschaard. De voorzitters van de drie dierenrechtenorganisaties hielden een toespraak, waarin ze pleitten voor een einde aan de "wantoestanden" in de fokkerij.