Mogelijke doorbraak in afremmen groei van kankercellen

Wetenschappers hebben een belangrijk deel van het chemisch proces ontdekt waardoor kankercellen zo gevaarlijk zijn. Het zou volgens hen mogelijk zijn om het proces te beïnvloeden en zo de groei van een tumor tegen te houden.

Belga

Kankercellen nemen heel veel glucose op die ze heel efficiënt gebruiken. Daardoor kunnen kankercellen ontzettend snel groeien. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston zijn er nu in geslaagd het enzym dat kankercellen toelaat om enorme hoeveelheden glucose te verbruiken, te identificeren.

Dat enzym, pyruvaat kinase, komt in twee vormen voor. De onderzoekers stelden vast dat slechts één vorm (PKM2) kankercellen toelaat om aan een snel tempo glucose te verbruiken. Om uit te maken of die variant van het enzym van cruciaal belang is bij kanker schakelden de onderzoekers PKM2 uit bij muizen. Daardoor konden de muizen alleen nog de andere vorm van het enzym aanmaken, waardoor tumoren niet meer bleken te groeien.

Tot nu toe was het chemisch proces achter dat glucosemetabolisme niet goed gekend, omdat gedacht werd dat het afhankelijk was van het soort kanker. "Nochtans werd PKM2 aangetroffen in alle kankercellen die we onderzochten", zegt professor Lewis Cantley. Nu moet onderzocht worden of de bevindingen ook bij mensen kunnen worden toegepast.