Paaseieren als protest tegen hoofddoekverbod

Vrouwenorganisaties delen maandag in Brussel, Gent en Antwerpen gratis paaseitjes uit. Met die actie vragen ze aandacht voor de gevolgen van het oprukkende hoofddoekverbod voor het werken bij de overheid.

"We willen protesteren tegen Franse toestanden waarbij alles wat van ver of dichtbij naar religie ruikt, gebannen wordt uit de publieke sfeer", luidt het in een persbericht van BOEH!

Belga

, Caleidoscoop, het Minderhedenforum, het Platform Hoofddoek of Niet - De Vrouw Beslist en het Vrouwen Overleg Komitee.

Voor de actievoerende organisaties is het verbod op de hoofddoek in openbare functies "absurd en bovendien paternalistisch". "De noodzakelijke neutraliteit van instellingen is niet hetzelfde als uniformiteit van personen. Diversiteit in levensbeschouwing mag zichtbaar zijn en kan zelfs maatschappelijk verrijkend zijn. Neutraliteit moet er zijn in de wijze waarop mensen hun job vervullen en niet in hun uiterlijk", stellen de organisaties.

Om duidelijk te maken dat de organisaties met een ei zitten, delen ze paaseieren uit in Brussel, Gent en Antwerpen. In Antwerpen zal BOEH! maandagavond een speciale boodschap overhandigen aan burgemeester Patrick Janssens.