Rebellin wint Parijs-Nice, Sanchez pakt slotrit

De Italiaan Davide Rebellin heeft zondag de Franse rittenwedstrijd Parijs-Nice op zijn palmares geschreven. In de slotetappe in Nice kwam zijn leidersplaats niet meer in gevaar.

Belga

Br>

De overwinning in de laatste etappe was voor de Spanjaard Luis Leon Sanchez, die in de slotfase ontsnapte uit het peloton. Maxime Monfort (Cofidis) werd net na Sanchez tweede, de Spanjaard Carlos Barredo (Quick.Step) derde.

De held van de etappe werd de revelatie van de voorbije week, de 21-jarige Fransman Clément Lhotellerie. Hij was zaterdagavond al zeker van eindwinst van het bergklassement, maar hij wilde nog meer glans aan die overwinning geven. Daarom demarreerde Lhotellerie weg op La Turbie. Hij klom ook nog solo over de Col d'Eze, werd vervolgens bijgebeend door Javier Benitez, zag ook nog een groot gedeelte van zijn vroegere gezellen terugkomen en werd uiteindelijk nog overrompeld door het hele peloton.

Daarop reed Luis Leon Sanchez al alleen aan het commando. Hij demarreerde uit het peloton naar de groep met Lhotellerie. Toen het peloton steeds gevaarlijker kwam opzetten, ging hij alleen weg. In de slotkilometer probeerden Carlos Barredo en Maxime Monfort nog naar Sanchez te rijden, maar ze schoten net te kort. Sanchez had nog net voldoende jus in de benen om verdiend zijn ritzege mee te pakken.

Davide Rebellin bolde even later al even juichend over de streep. Hij won Parijs-Nice met het kleinste verschil ooit (amper drie seconden op Nocentini) en bewees dat hij op zijn zesendertigste verre van versleten is.