Negen doden na explosies in Albanees munitiedepot

Uren durende explosies in een Albanees wapendepot hebben aan zeker negen mensen het leven gekost. 243 mensen zijn hierbij gewond geraakt, onder wie veel kinderen. Een tiental mensen wordt nog vermist.

AP Ned

De explosies in het Albanese dorp Gerdec begonnen zaterdag en hielden veertien uur aan. Het reddingswerk kwam hierdoor moeilijk op gang. Zondag lagen nog 142 gewonden in het ziekenhuis. Twaalf van hen zijn er slecht aan toe.

De ontploffingen begonnen tijdens de vernietiging van overtollige munitie. De eerste explosie was hoorbaar in de Macedonische hoofdstad Skopje, 190 kilometer verderop. Vierduizend inwoners van drie omliggende dorpen werden met pantservoertuigen geëvacueerd.

Huizen die meer dan twee kilometer van het depot staan raakten beschadigd. Ook op de nabijgelegen internationale luchthaven werd schade gemeld. Het vliegverkeer werd na de eerste explosie korte tijd stilgelegd.

In depots van het Albanese leger ligt zo'n honderdduizend ton overtollige munitie opgeslagen. NAVO-landen geven Albanië geld om de munitie en verouderde wapens te kunnen vernietigen. In het depot in Gerdec is het afgelopen jaar zes- tot zevenduizend ton munitie vernietigd. Sali Berisha, de premier van Albanië, noemde de 'enorme, krankzinnige' hoeveelheid munitie een van de grootste problemen van zijn land.