Explosie in Albanees wapendepot eiste reeds acht doden

Reddingswerkers hebben zondag de zoektocht naar slachtoffers van de explosies in een wapenopslagplaats van het Albanese leger nabij Tirana hervat. Een dag na de ramp zijn er reeds acht doden geborgen, maar alles wijst erop dat de officiële dodentol nog veel hoger zal liggen.

Belga

In totaal telden de Albanese hulpdiensten 244 gewonden. Velen verkeren in levensgevaar. Elf zwaargewonden zijn overgevlogen naar Griekenland en ook Italië vangt een negental gewonden op. Premier Sali Berisha spreekt van "een grote tragedie".

De reddingswerkers zijn in de ruïnes van het plaatsje Gerdec op zoek naar overlevenden en slachtoffers. Een levensgevaarlijke klus, want door de krachtige explosies zijn talrijke granaten en mijnen in een straal van vijf kilometer rond het depot beland. Honderden huizen zijn ingestort en alle bewoners zijn geëvacueerd.

Het ongeval vond plaats toen het Albanese leger met behulp van een door de Navo gestuurde Amerikaanse firma munitie onschadelijk probeerde te maken. In Albanië ligt zowat 100.000 ton munitie uit het communistische tijdperk.